Kaffesnack

Nyrostat

Posted on: maj 26, 2010

Idag har Micke och Anna rostat Guatemala kaffet vi koppade häromdagen. Det är en häftig resa. Först doften av råkaffe, en kall, ouppvärmd rostmaskin, uppmätt råkaffe, lågan som tänds och ljudet, dom små knäppen som Probat maskinen ger ifrån sig när den värms. 

Råkaffet hälls i, Micke mäter upp 4,1kg. Likt en liten karusell försvinner kaffet ner i maskinen, och man kan höra kaffet snurra omkring, se det snurra omkring, vi snurrar av nyfikenhet och doften av värme sprider sig i rummet.

Man hör utan att anstränga sig första crack, doften av nyrostat kaffe. Micke och Anna följer rostkurvor, temperaturer och tid. Micke liknar allt mer ett barn på julafton, snart är det dags. Dom bestämmer sig. Kaffet är klart och det rasslar skönt när det kommer ut ur rosten och hamnar i kylkarusellen. Oj så gott det doftar, makalöst gott. Kaffet är varmt men kyls i takt med  att vår egen nyfikenhet ökar, hur blev det, hur smakar det. Rost nummer två åker ner i maskinen och den följer samma resa som rostning nummer ett har gjort. Lite kortare rosttid, liten annan kurva, hantverk.

På fredag ska vi prova kaffet, jag kunde dock inte hålla mig utan rusade till espressomaskinen för att prova det. Sötma, omogna apelsiner, salt, lakrits. Men nu får kaffet stå till sig i några dagar. Om jag längtar?

1 Response to "Nyrostat"

[…] har ju haft förmånen att följa Guatemala kaffet, från nyrostat till idag. Direkt efter rostning så bryggde jag några enkla, salta, inslag av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: