Kaffesnack

Kaffe, söndagsmiddagar och grabbig kokbok

Posted on: maj 31, 2010

Göteborg, morronrusningstrafik. Det är trångt, lastbilar, turister och en värmlänning trängs i Tingsstadstunneln. Tio minuter senare är jag helt själv på vägen, luft, träd, en sol som kommer fram bakom fluffiga moln. Jag svänger in mot Råda Säteri för att träffa Krister Dahl, lagledare för Svenska kocklandslaget och driftansvarig på Råda Säteri.

 

Krister kommer från Vinslöv i Skåne, han flyttade till Göteborg måndagen efter han hade tagit studenten, året var 1994 då en annan Svensk landslagsledare skördade fotbollsframgångar i USA. Krister började sin bana som ”Ägg och Bacon” kock, för att få hänga med dom stora grabbarna, som han själv uttrycker det. Han har sedan 2005 varit lagledare för landslaget, och han har gått den långa vägen, från att ha varit med som personalkock i sin ungdom till att ståta med två senior OS guld medaljer nu när han blivit några år äldre.

 

Det är VM år i år, tävlingen går av stapeln i Luxemburg om fem månader.

–         Det är ett helt års förberedelse inför ett VM berättar Krister.

Krister är precis hemkommen från en landslagssamling och han berättar, utan att avslöja några detaljer att det känns väldigt bra med laget nu.

Vad äter du själv en vanlig dag hemma då?

–         Ja denhär tiden på året så grillar jag gärna, enkelheten vinner ofta tycker jag. En god köttbit med vispat citronsmör, enkel men ack så gott.

Har du några tips till oss vanliga matlagare?

–         Ja planera lite mer än vad man gör idag. Tänk igenom maten, handla, se till att få bra råvaror. Ge maten lite kärlek.

Krister och jag sitter i en fantastisk miljö på Råda Säteri, dricker en kopp bryggkaffe.

–         Det blir några koppar om dagen, mest bryggkaffe säger Krister

Råda Säteri ligger fantastiskt, en lång trädallé och en alldeles underbar utsikt mot Rådasjön . På Råda Säteri kan man äta lunch, söndagsmiddag och gifta sig, kanske inte på samma dag eller så är det just det man ska göra. 

Krister håller på med en kokbok, ”Kung i köket”. En annorlunda kokbok, kanske mest vänd till oss killar. Snygga foton, grabbig och med recept som passar till vad dom heter såsom ”Fotbollsmatchen”, ”Svärmorsmiddagen” och ”Första dejten”. Boken innehåller även ett antal kaffedrinkar, spännande. 

Håll utkik på vår blogg, du kommer att kunna vinna ett exemplar här så småningom.

Jag lämnar motvilligt Råda Säteri, går ner mot sjön, det doftar vatten, gräs och sommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: