Kaffesnack

Espressokoppning

Posted on: juni 29, 2010

Förra veckan i London hade jag (Anna) tillfälle att gå på en workshop som handlade om espressokoppning. Dr Giovanni Bortoli från Demus lab i Trieste (ett forskningslaboratorium för kaffe) gav en fördjupad insyn i espressovärlden. Det var intressant att få en något mer akademisk vinkling  men tyvärr var denna workshop dåligt planerad och genomförd; strömkablar som saknades, störande kvarnar, espresso som inte smakade som den skulle, flera sorter som vi inte hann med. Trist eftersom jag är säker på att herr Bortoli hade mycket att lära ut som nu inte kom fram.

Vad kännetecknar då en bra espresso?

Fyllighet, tydlig och elegant arom, välbalanserad söt/bitter, syrliga toner, angenäm eftersmak som dröjer sig kvar och koppen skall vara fri från defekter (slående smak av jord, gräs etc)

Kort om vad som bedöms när man provar espresso:

Crema (minst 2-3 mm), färgen skall påminna om ett tigerskinn, creman skall också stanna kvar länge i koppen.

Arom, doftens intensitet och kvalitet

Smak, närvaro av- och styrkan på olika smaker (sött, syrligt, bittert)

Kropp/fyllighet, intensiteten bedöms

Strävhet, tänk smak av omogna bananer- denna bör inte vara särskilt intensiv.

Eftersmak, smaken skall stanna kvar i munnen (upp till 15 min)

Lycka till och glöm inte att njuta av espresson!

/Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: