Kaffesnack

Är färskt kaffe alltid så färskt?

Posted on: juli 10, 2010

Läste nyligen en artikel om kaffe i NWT, man säger att ”färdigmalt är tyvärr inget bra” och hänvisar till att man bör mala sina kaffebönor själv. Jag vet att personen som sa detta inte citerades helt korrekt eftersom hans hela utläggning inte kom med och det är ju bara att beklaga att det inte alltid blir rätt i mediesammanhang. Det jag ändå skulle vilja uppmärksamma är att det är ett problem att man i många sammanhang jämför ”äpplen och päron” när man pratar om malet kaffe kontra hela bönor.

Jag håller helt med om att malet kaffe inte håller lika länge som hela bönor om det exponeras för syre och jag tycker personligen att det ger en extra härlig dimension till kaffenjutningen om man maler bönorna själv och får dofterna att spridas i köket innan bryggningen sker. Jag vet också att vid espressoberedning är det extra känsligt detta med när kaffet rostades, men det går jag inte in på nu. Som konsument kan det bli förvirrande och missvisande om man tror att de vanliga kaffepaketen i butiken inte är ok, att det är gammalt kaffe i eller att man måste köpa hela bönor för att få en riktigt god kopp kaffe. Kaffe förpackat i en papperspåse med en tejp som förslutning kan vara mycket fin och kan ge en känsla av allt det hantverk som ligger bakom varje kaffe men det bevarar inte kaffets aromer på bästa sätt eftersom det alltid läcker in lite syre och i det här fallet är det ju inte bra om det redan är malt kaffe i påsen utan det bästa är om man kan mala det precis innan man ska bereda kaffet. Det här är självklart inte samma sak som om kaffet är vakumpackat eller packat i en skyddad atmosfär, dvs packat utan att man får med något syre i förpackningen innan den försluts. Då bevarar man aromerna på bästa sätt och det enda man då måste tänka på är så fort man öppnat paketet så börjar syret komma åt kaffet och aromerna avtar successivt.  Min poäng är att man i diskussionen om färskt kaffe alltid måste fundera på vilken typ av förpackning som kaffet kommer i. Jag är rädd att konsumenterna inte förstår detta om vi inte alla är tydliga med vad skillnaderna är.

4 svar to "Är färskt kaffe alltid så färskt?"

Så vilket stort rosteri blir först med att sälja färdigmalda portionsförpackningar i skyddande atmosfär i storlek som passar konsument? Jag har sett 90 gram i professionell miljö,

… men 28 eller 56 gram skulle vara trevligt för hemmabruk.

Hej PF013, ja det närmaste som finns just nu är ju kapslar/pods En stor fördel med kapslar är ju att dom utsätts för syre först när dom öppnas. Kapslar blir ju alltid lika bra, inte som om man kan hantera kaffe, kvarn och maskin på rätt sätt, men istället så klarar ju alla av att göra kaffe i en kapselmaskin. Vi får fundera på tanken om 28 eller 56 gram för hemmabruk så länge. Här jittar du info om våra kapslar http://www.lofbergslila.se/sv/Vara-produkter/Kaffekapslar/

Tack Kathrine, mycket bra skrivet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: