Kaffesnack

Anna koppar Cup of Excellence

Posted on: juli 28, 2010

 

I samband med Caffè  Culture i London var jag (Anna) på en workshop som handlade om Cup of Excellence – sensorik och koppning med Paul Songer & Erwin Meirisch. För att sätta in Cup of Excellence i ett sammanhang kan man tänka sig en kaffepyramid där basen utgörs av kommersiella kaffen, sedan kommer normalt god kvalitet, högre kvalitet, specialkaffe och toppen består av utsökt/excellent kaffe (Cup of Excellence).

    Cup of Excellence är en årlig tävling som korar olika länders bäst producerade kaffe. Målet är att finna synnerligen goda, exemplariska och utsökta kaffen. Genom mycket strikta smak- och kvalitetskriterier premieras de kvalitetskaffen som i blindtester får högsta betyg av en jury som består av kaffeprovare från hela världen. Varken de som gör i ordning proverna eller de som smakar och betygsätter vet vilket kaffe som kommer från vilken farm, allt är noggrant kodat för att det verkligen skall vara smaken som fäller avgörandet och inte några andra intressen. Senare auktioneras partierna ut på en web-auktion där finalisterna i allmänhet och vinnaren i synnerhet kan räkna med väldigt bra betalt för sitt kaffe.

Kaffeproverna prepareras på så identiskt sätt som möjligt, det rör sig bl a om rostning, dosering, vattenkvalitet och temperatur. Proven bedöms på 8 olika punker där varje punkt, tex sötma, kan ge max 8 poäng. Högsta betyg är alltså 8×8=64 poäng , men för att maxbetyget skall bli 100 lägger man sedan till 36 poäng.  Det högsta och lägsta betyget av enskilda provsmakare tas sedan bort från sammanräkningen så att snittbetyget för att inte en enskild individs personliga smak skall ha alltför stor påverkan.

Resultat över 80 (44+36): räknas som specialkaffe

 Resultat 84-89: Cup of excellence-urval

90 och över: ”Presidential award level”

Vi fick blindtesta 6 olika kaffen , 5 som varit med i Cup of Excellence (varav en som fått toppbetyg) och en kopp ”vanligt kommersiellt kaffe”. Bäst och sämst var relativt enkelt att urskilja och de flesta deltagarna var eniga om dessa. Kul att prova och framför allt gav det ett kvitto på att vi på Löfbergs är vana att smaka kaffe med mycket hög kvalitet, det ”vanliga kommersiella kaffet” hade inte passerat in hos oss. Sist måste jag få berömma Paul Songer som var en mycket duktig föreläsare som kan rekommenderas för alla som vill lära sig mer om Cup of Excellence.

 /Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: