Kaffesnack

Ny på jobbet – prao på Ritazza dag 1

Posted on: augusti 25, 2010

Efter 12 år i kaffebranschen har jag haft förmånen att vara ”ny på jobbet” under några dagar i augusti. Under tre dagar praktiserade jag på Caffè Ritazza på Stockholms central. Det är just genom att jobba på café som många får ett djupare intresse för kaffe för att sedan gå vidare till rostning och inköp. Själv kommer jag från andra hållet och är här för att få mängdträning i att göra espresso, latte och cappuccino så jag sätts snart i arbete.

Vanlig espresso går hyfsat, men det stämmer nog vad domarna i Barista Cup brukar säga; det slarvas mycket med espresson. Bryggkaffet är Löfbergs Lilas ”Mountain High”, ett högvuxet, mjukt och fruktigt kaffe från Honduras medan espresson är Ritazzas egen ”Firenze”. Ingen i personalen kände till något om espressokaffets ursprung och från påsen kunde man inte uttyda mycket mer än att det var private label. Ett relativt syrligt kaffe med kort eftersmak, lite kärvt men det gjorde sig betydligt bättre med mjölk än som ren espresso. Chefen på caféet, vår artisan Jesper Hagberg, har däremot koll på espressokaffet och kan berätta att det består av 85% Peru/Colombia och 15% Indisk robusta. På eftermiddagen blir det riktigt mycket att göra och jag känner mig mest ivägen, frågar och frågar om, gör fel och tror aldrig att jag skall kunna hålla allt i huvudet som verkar så lätt för alla andra. Precis så här känns det ju att vara ny på jobbet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: