Kaffesnack

Yrke Rostmästare

Posted on: september 14, 2010

 

Mikael Håkansson är rostmästare på Löfbergs Lila. Med sina 28 år i företaget och 21 år som kafferostare kan han sina bönor. En snabb överslagsräkning visar att han snart har gjort en miljon rost! Sin karriär inledde Mikael på en 250kg rostmaskin och har sedan dess varvat 250 kg rosten med 2 st 400kg rostmaskiner. En stor del av jobbet består också i att planera närlogistiken så att rätt komponenter kommer i rätt tid till produktionen. I våras blev det en nytändning i jobbet när minirosten på bilden (5kg) installerades, här är det mer ”hands on” och manuell styrning av det som styrs maskinellt på de stora rostmaskinerna. Det är ett sant nöje att få rosta kaffe med Mikael som har så mycket fingertoppskänsla och erfarenhet i hur bönorna beter sig under rostningsprocessen. På lördag kommer Mikaels nyrostade kaffe att vara med och tävla i Nordic Roaster 2010 i Oslo. Vi håller tummarna!

1 Response to "Yrke Rostmästare"

[…] ska försöka vinna årets tävling efter förra årets andra plats, då slagna av Danmark. Vi är med och tävlar med ett kaffe som Mikael Håkansson rostat, förhoppningsvis får deltagarna i den kommande kaffe och chokladprovning prova kaffet den 29 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: