Kaffesnack

En värld av smaker och rostningar

Posted on: oktober 22, 2010

Kaffeprovningar kan gå till på en mängd olika sätt. När jag lär ut grunderna på kaffe- och chokladprovningskvällarna brukar jag rosta upp kaffe från olika länder och i olika rostningsgrader för att visa hur såväl ursprung som rostningsgrad påverkar smaken. På bilden ser ni ett ljust rostat brasilkaffe i kannan till höger. Den ljusa rostningen gör det lättare att urskilja de typiska smakkaraktärerna; de söta och nötaktiga smakerna. Om man sedan jämför med ett kenyanskt fylligt fruktigt kaffe med sina karaktäristiska svartvinbärstoner kan alla känna en tydlig skillnad mellan smakerna. Man får även prova att göra sin egen kaffeblandning. Många brukar fråga om skillnaden mellan Arabica och Robusta  och denna gång hade jag med ett robustakaffe från Vietnam så att man kan känna vad robustan står för smakmässigt. Inte så angenämt tycker de flesta, att det är stor smakskillnad mellan de olika arterna är dock alla eniga om.

Avslutningsvis testar vi blandningar i olika rostningsgrader, från vad vi kallar ”lätt rostat” (mellanrost) till ”extra mörkrostat” (Crescendo). Under kvällen blir det många intressanta frågor från väldigt kaffeintresserade människor som var och en brukar hitta sin egen favorit på koppningsbordet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: