Kaffesnack

Rostmästarnas mästare

Posted on: december 8, 2010

Titeln rostmästare verkar användas av nästan alla som rostar kaffe för kommersiellt bruk. Enligt svenska Akademiens ordbok är rostmästare Person som leder rostning vid kafferosteri. Med den definitionen och många nya mikrorosterier finns det förstås många rostmästare. Erfarna rostare hävdar å andra sidan att man inte kan kalla sig rostmästare förrän man fått sin första brand. Tre herrar som med gott samvete kan kalla sig rostmästare utifrån både den ena och andra definitionen är Thor Kristiansen från Crema i Sandefjord, Hans Hegewald från Peter Larsen i Viborg och ”vår egen” Mikael Håkansson. Bakom dem på bilden inspekterar Martin som köpt in råkaffet. Idag och imorgon har vi rostardagar då vi skall utbyta erfarenheter och inte minst, en gång för alla, utse rostmästarnas mästare. Idag har det varit landskamp och  uppgiften var att rosta samma Guatemala SHB utifrån sin personliga rostprofil och ja – lite prestige är det allt. Hans med sina drygt 40 år som kafferostare vill nog visa att ”gammal är äldst”. Mikael har ju bara rostat i 21år och Thor i 8 år. Imorgon sker blindtestet. En liten undran, någon som känner till någon annan som har längre erfarenhet än Hans som dagligen rostat kaffe i mer än 40 år, eller vem innehar det rekordet?

1 Response to "Rostmästarnas mästare"

Hur colt är inte detta? Hantverk på högsta nivå. Hur får man tag i bönor rostade av några av dessa herrar?/ Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: