Kaffesnack

Kvarnens betydelse

Posted on: november 30, 2012

Bild1

Oavsett om du köper färdigmalet kaffe eller mal kaffet hemma har kvarnen en mycket stor betydelse.

Samma kaffeblandning smakar olika beroende på hur du maler den. En grövre malning gör kaffet lättare och friskare. En finare malning ger en fylligare men också strävare kopp kaffe.

Bra malskivor är viktigt för att kaffekornen skall malas så jämnt som möjligt vilket i sin tur påverkar smaken efter bryggningen. Slitna eller dåliga kvarnar kan värma eller bränna kaffet.

Vi har testat olika kvarnar, mätt hur jämnt de malde kornen och blindtestade sedan samma kaffe från de olika kvarnarna. Vi testade Harios handkvarn, C3:s elektriska kvarn och en professionell kvarn.

Partikelstorleken på det malda kaffet analyserades också. En brant kurva inom det heldragna fältet i arket nedan eftersträvas, då är det liten skillnad mellan det största och det minsta kaffekornet. En flack kurva med stor andel utanför den önskade malningsgraden tyder på att kvarnen mal ojämnt.

kvarntest

Överst Hariokvarn, mellan C3:s och nederst resultaten för Probatkvarnen.

Vår slutsats blev att kaffe från de kvarnar som malde jämnast också smakade bäst, skillnaderna i smak var faktiskt ganska stora. För att se om bryggmetoden hade inverkan koppades (kokande vatten hälls över kaffet som sedan provsmakas med sked) kaffet och sedan blindtestade vi samma kaffe bryggt på en hushållsbryggare. Vi fick samma resultat i båda blindtesterna.

Den professionella kvarnen vann  före C3 som ändå får ses som ett bra val för dig som vill ha en bra kvarn till rimligt pris. Handkvarnen är inget som vi skulle rekommendera. Kvarnen har alltså en mycket stor betydelse och för smakens skull kan det vara bättre att köpa färdigmalet kaffe än att använda en undermålig kvarn.DSC0612_edit

3 svar to "Kvarnens betydelse"

Varför marknadsför ni inte kvarnar? Kapselmaskinerna snacka om att förstöra kaffe Sverige.. ni är inte ensamma om maskinerna men ta ett steg mot kvarnar och rostningsdatum på påsen så leder ni den svenska marknaden.

Hej!
Kvarnen från C3 finns att köpa i vår webbshop. http://shop.lofbergs.se/kaffemaskiner/mjolkskummare-kaffekvarnar.

Jag har kvarnförbud, för frun. Amfin self och en Mahlkönig K 30 så får jag inte ta in mer i köket….dock drömmer jag om en egen rost…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: