Kaffesnack

Projekt kring klimatförändringarna i samarbete med Sida.

Posted on: januari 28, 2013

Många kaffebönder runt om i världen påverkas negativt av klimatförändringar – med sämre levnadsförhållanden som följd. Tillsammans med Löfbergs och fyra andra familjeägda europeiska kaffeföretag går nu Sida in i projektet ”Coffe & Climate”. Det är ett utvecklingsprojekt där vi vill förbättra möjligheterna för småskaliga kaffebönder att möta klimatförändringarna och samtidigt öka sina inkomster.

Cantón San José Sacare, El Salvador

Inom ramen för ”Coffe & Climate” samlar vi internationell klimatforskning tillsammans med praktiska erfarenheter från kaffebönderna ute i odlarländerna. Utifrån detta kommer vi sedan ta fram en för kaffebönderna användbar sk verktygslåda där man kan hitta hjälpmedel, arbetsmetoder och nya idéer för att kunna anpassa sig till klimatförändringarna. Denna kunskap stannar ofta hos de stora plantagerna och når sällan de småskaliga kaffeplantagen som oftast drivs av en kaffebonde och hans familj. Som testställen involveras kaffebönder i Brasilien, Guatemala, Honduras, El Salvador, Tanzania och Vietnam. Sedan är tanken att detta ska spridas ut till fler platser både i och utanför dessa länder.

En av samarbetspartnerna i detta arbete är alltså f.o.m. nu Sida och det är vi väldigt stolta över. De kan förutom finansiellt stöd till projektet också bidra med kunskap kring lokala förutsättningar och även vara med och bidra till att resultatet sprids ut till övriga i kaffevärlden när projektet avslutas.

– Klimatfrågan är central i arbetet för fattigdomsminskning och alla goda krafter behövs. Detta är ett bra exempel på när biståndet och näringslivet gemensamt kan bidra utifrån respektive uppdrag i ett viktigt utvecklingsprojekt. På så sätt får världens fattiga mycket mer utveckling för pengarna, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på Sida.

Läs gärna mer på: http://www.coffeeandclimate.org/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: