Kaffesnack

Stor passion för kaffe och den senaste tekniken

Posted on: maj 14, 2013

2013-05-08 11.19.322013-05-09 15.53.51

2013-05-08 17.28.13Från Pocos de Caldas gick turen till Guaxupé där vi möttes av Flavia som visade oss sin stora odling som låg såväl i delstaten Minas Gerais som Sao Paulo. Här fick vi själva prova på att plocka/repa och grovsortera kaffe, dessutom fick vi lära oss mer om och med egna ögon se de olika processmetoderna soltorkat och ”pulped natural”. Med den senare metoden tas skalet bort och kaffet läggs att torka i sitt innerskal innan det tröskas bort. Farmen hade även en mejeridel som vi hastigt besökte. Vi fick också se deras stora lager där ytterligare rensning, sortering, klassificering och paketering görs. Här träffade vi Vladim som bestämmer vilken kvalitet kaffet har och mixar och matchar olika kaffepartier/lotter till rätt kunds smakpreferenser. Förutom att smaka olika kvaliteter fick vi också prova en riktigt stark, typiskt brasiliansk defekt som kallas rio. Usch och fy, tur för oss att alla dessa sorteringssteg görs innan kaffet når oss.

Fjärde och sista dagen i kaffedistrikten reste vi till Pedregulho utanför staden Franca och besökte O´coffee. Där ansvarade Edgar som förutom att vara passionerad kaffemänniska med många experimentprojekt inom specialkaffe även visade sig vara certifierad att döma barista VM. Behöver jag nämna var vi fick smaka resans bästa espresso? Här fick vi också se hur maskinskördning går till och några av oss hade tur att få åka med en sväng på den stora maskinen som närmast kan liknas vid en skördetröska. På denna oerhört välskötta farm låg man i framkant inom många områden, till exempel hade man en egen väderstation och man tog regelbundet jordprover på olika platser och använde sedan GPS-koordinaterna för att se till att man gödslade rätt mängd på rätt ställe, annars är det vanliga att man gödslar med samma mängd och innehåll.
Eftersom farmen hanterade såväl soltorkat, tvättat och s.k pulped natural – metoderna var det också ett utmärkt ställe att repetera de olika processerna.Var sin specialmärkt påse kaffe fick vi också med oss från besöket, mycket uppskattat och ett trevligt minne att ta med hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: