Kaffesnack

Med floden som följeslagare

Posted on: maj 29, 2013

Efter ett kort besök på specialkaffemässan i Boston bar det vidare till Perus bergstrakter. Vår inköpare Martin är nyss hemkommen från landets södra kaffedistrikt där skörden precis ska bärgas.

SONY DSC

Jag försöker alltid att följa kaffets väg. För att nå Andernas östsluttningar, där kaffet trivs som bäst, passerar vår jeep bergspass på över 4 000 meter. Det gör att jag lär känna människorna, samhällenas utmaningar och möjligheter och de svårigheter som kan uppstå längs med vägen.

I Peru är regnperioden snart slut och skörden är på väg in. Regnets framfart märks på de vindlande vägarna på Andernas dramatiska sluttningar. Bäckar har blivit till floder som ibland rivit med sig hus, hem, vägar och i vissa fall även liv. Här går persontrafik liksom tunga transporter förbi hissnande stup och rasmassor på sina ställen. Men myndigheter och lokalbefolkningen ser till att hålla bergens livsnerv öppen. Det gör det möjligt för bland annat kaffe att transporteras ner från bergen. Bergen ger och bergen tar i dessa trakter, där floden alltid är närvarande.

I ett kooperativ, nära den gamla inkastaden Machu Pichu, berättade en av bönderna att floden tog större delen av hans kaffeodling på drygt två hektar för några år sedan. Sedan dess har han tvingats flytta till byn istället för att bo på sin farm. Men nu var träden tillbaka och skörden av Arabica var på god väg, och såg mycket lovande ut. Biologisk mångfald är signumet här. Överallt ser jag djur, insekter och fåglar, men framförallt olika växer och frukter som lime, ananas, citroner, bananer och sådana som vi inte ens har smakat i Sverige. Lyfter man på jorden kryllar det av liv, varje odlares dröm.

SONY DSC

På ett annat kooperativ fick jag uppleva hur människor i bergen hjälper varandra med skörden. Eftersom bären till viss del mognar samtidigt i regionen är tillgången på betalad arbetskraft både begränsad och dyr. Då är det värdefullt för mindre familjefarmar att få hjälp med skörden av sina grannar, precis under den vecka då bären är perfekt mogna. Systemet kallas för Ayne och härstammar ända från Inkatiden.

SONY DSC

Jag är helt uppfylld av min resa. Här finns världens potential i rätta händer, tillgång till rikt djurliv, vatten, bördig jord och hög höjd. Det är bra förutsättningar för riktigt gott kaffe, i detta fall med toner av choklad, frisk fruktighet och syrlighet. Med inblick i hur livet är och skörden kommer bli i de södra kaffedistrikten styrde vi, många fantastiska möten senare, vår kos mot Lima. Där lämnar jag  kaffets färd på väg till din kopp och fikastund.

/Martin Löfberg

3 svar to "Med floden som följeslagare"

Kul att du gillar det, det kommer mer!

:-) Kommer att följa med spänning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: