Kaffesnack

Till Brasilien med Baristalandslaget

Posted on: oktober 21, 2013

På flaket

I början av september hade jag äran att vara en av tre ur Baristalandslaget som fick åka till Oslo för att under tre dagar tävla i Nordic Barista Cup. Förstapriset var en resa till Brasilien där det är vår vid denna tid och har man tur får man se när kaffeträden blommar. Samtidigt är det alldeles i slutet av eller strax efter skördeperioden.

L1080223

Första farmbesöket var på Camosim organic farm, här växer kaffet i skogen bland skuggträd. Det unika på denna farm var att ägaren Henrique Sloper hade som mål att inte använda något vatten alls i processen. Kaffebären soltorkades och vi fick smaka kaffe framställt med olika torkmetoder, bland annat en process som kallades ”dark honey”, där kaffebönorna lades att torka i tjocka lager på upphöjda bäddar. Med denna metod torkas kaffebönan i sitt innerskal med det honungslika ”växtslemmet” kvar utanpå. Därefter fick vi koppa/blindtesta en mängd olika sorter riktigt bra brasilianskt kaffe, det visade sig att de koppar som var ekologiskt odlade stod ut som våra favoriter. Kul när smak och ekologi hänger ihop!

SONY DSC
Dag 2 blev det en lång bussresa till Matas de Minas och Fazenda Braùna. Farmen vars kaffe vi bryggde espresso på i samband med Nordic Barista Cup i Oslo var 300 hektar stor, kaffeodlingarna utgjorde ungefär 100 hektar. Det är vanligt att kaffefarmerna även har virkesproduktion, kreatur och odlar annat såsom sockerrör och olika frukter. På farmen möttes vi av vita kullar fyllda med blommande kaffeträd och en fantastisk doft som påminde om rödklöver, koriander och jasmin. Efter en promenad i det kuperade landskapet var det dags för två olika koppningar. Nästa dag blev det besök på Federal University of Viçosa där vi fick ta del av deras forskning kring kaffe såsom rostning och kvalitet kopplat till växtplats.

Unique publikEn lång resa på slingriga vägar tog oss på kvällen fram till Unique café i São Lourenço. Vår värd Adalberto från Carmo Coffee hade samlat ihop frågor från forskare, kaffeodlare och baristor och det var fullsatt med kaffeintresserade som var nyfikna på vad vi hade att säga. Många kloka frågor om allt från nordiska kaffescenen till vad vi tror om Brasiliens framtid som specialkaffeland. Nästa dag var vi på besök på farmen i Carmo de Minas och sedan hade vi en intressant koppning knuten till forskning om olika processer och underarter. många nya spännande smaker! Vi besökte även lagerhuset där kaffet går igenom en sista sortering innan det packas i säckar och lagras.

SONY DSCPå eftermiddagen åkte vi till barnhemmet för handikappade barn, APAE, som baristor från alla nordiska länder samlat ihop pengar till i samband med Nordic Barista Cup. Här bjöds vi på sång, dans och ett stort kakkalas för barnhemmet passade på att fira vårt besök samtidigt som barnens dag. Vi var många som blev djupt rörda under besöket. Åter till São Lourenço och en kamp mot de brasilianska baristorna i en latte art utslagstävling. Brasilianarna utklassade oss (det är inte bara i fotboll de är duktiga) och det var min motståndare Felipe (koppen till vänster) som tog hem den slutgiltiga segern. Latte art

Sista dagen i buss bar det av till Sao Paulo, i staden bor 21 miljoner och vi konstaterade med ett överslag att det var ungefär lika många som i hela Norge, Sverige och Danmark tillsammans. Staden var mycket riktigt stor men till vår förvåning var det både rent och glest i tunnelbanan när vi åkte till FAF:s (Fazienda Fortaleze Ambientals) labb. Där var det dags för Brazil Specialty Coffee Blend Competition. Vi blev indelade i 7 lag med 3-4 deltagare i varje och skulle sedan utifrån 10 kaffen från olika regioner välja minst tre för att göra en espressoblandning.

Oskar och AnnaSista dagen innan hemresan började vi med en koppning hos F.A.F och besökte sedan olika kaffebarer, bland annat Isabellas kaffelabb, Sofa café och Suplicy. På Suplicy ägde också finalen i blandningstävlingen rum så där blev det dags för oss att brygga massa espresso. Totalt 7 olika blandningar var till ett 30-tal personer skulle  serveras på kort tid. Vinnaren korades och sedan blev det samba hela natten innan flyget gick och vi kunde återvända hem rika på ny kunskap men möra av alla intryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: