Kaffesnack

Viktigare än någonsin att köpa Fairtrade-märkt kaffe!

Posted on: oktober 31, 2013

Priset på råkaffe sjunker och är nu lägre än på mycket länge. På många håll gör kaffebonden en förlust eftersom det kostar mer att producera än vad han/hon får när det säljs. Om det inte handlar om Fairtrade-märkt kaffe förstås. Då får kaffebonden alltid ett minipris som är högre än produktionskostnaden. Just nu fungerar alltså Fairtrade som en försäkring.

Utöver minimipriset får kaffebonden också en premie som kan användas till något de har behov av inom kooperativet, till exempel investeringar i ny teknik, vaccinering för barnen eller förbättrade boenden. Vad pengarna används till bestämmer bönderna gemensamt.

De låga priserna på vanligt kaffe är inte hållbara på sikt; de motverkar långsiktiga investeringar, de påverkar levnadsstandarden negativt för kaffebönderna och deras familjer och de hotar utbudet av kaffe som konsumenter vill köpa.

Att ha höga krav på kvalitet och smak när det gäller kaffet man dricker är viktigt, det ska man aldrig tumma på. Samtidigt önskar jag att vi var fler som valde Fairtrade-märkt kaffe i butikshyllan, trots att det kostar 10-20 öre mer per kopp. Prova gärna någon av våra Fairtrade-märkta kaffen, till exempel Harmoni, om du är nyfiken på ett kaffe som både smakar och gör gott.

040-Harmoni-Fyra-Grupp_trim

8 svar to "Viktigare än någonsin att köpa Fairtrade-märkt kaffe!"

Inte BARA Fairtrade…..OCH Ekologiskt för att slippa alla bekämningsmedel, är lika viktigt, så slipper de som arbetar bli sjuka. OCH vi som älskar kaffe slipper den skiten i kaffet….

Kaffet får mer än gärna vara ekologiskt också (som de flesta av våra certifierade kaffen) och kanske skulle jag även nämnt detta i inlägget. Jag fokuserade på Fairtrade denna gången eftersom det just i det här sammanhanget gällde de låga priserna men på Löfbergs gillar vi ekologiskt så tack för tipset att vara tydligare här!

Spontan tanke: Om ett företag som Löfbergs nu anser det i längden ohållbart med icke-Fairtrade, varför fortsätta handla med det själva? Varför inte börja aggressivt fasa ut o-rättvist kaffe (genom att övertala övriga de köper från att själva växla) och därmed bli det första stora svenska kaffemärke som är 100% Fairtrade?

Tyvärr är det inte alla som är beredda att betala de extra ören per kopp som det kostar för Fairtrade men vi jobbar hela tiden på att öka efterfrågan. Vår målsättning är att allt vårt Löfbergs kaffe är certifierat år 2016 (redan idag är över 50% certifierat som säljs till restauranger, kaféer, arbetsplatser). En del av detta kommer vara Fairtrade. Läs gärna mer om vårt ansvarstagande från böna till kopp på http://www.lofbergs.se/sv/Miljo-Ansvar/.

Vad betalar ni per kilo kaffe till odlarna? Det känns som att kvalitetskaffe ger odlarna mer än vad certifierat kaffe gör?

Hej!
Vi tummar aldrig på kvaliteten och har höga krav på kvalitet och smak på allt kaffe vi köper – oavsett om det är certifierat eller inte. Självklart påverkar det priserna vi betalar också.
Med vänlig hälsning,
Anders

”vi jobbar hela tiden på att öka efterfrågan”.
Det stämmer inte. Tvärtom. När jag handlade kaffe på ICA idag rabatterades Löfbergs kaffe, men inte Fairtrade och ekologiskt. Jag köpte ändå Löfbergs Genuin Kok som vanligt för att det är gott, ekologiskt och Fairtrade. Varför rabatterades inte hela Löfbergs sortiment eller ännu hellre bara Fairtrade och ekologiskt. Tanken med rabattmodellen är väl ändå inte att jag ska sluta köpa ekologiskt och Fairtrade.

Mvh
Bo Näsström

Hej Bo,
Det är tyvärr inte vi som lägger upp hur kampanjerna ska se ut i butikerna utan det är de som beslutar detta. Jag kan hålla med om att det inte är bra när man utesluter ekologiskt och Fairtrade i erbjudandet eller inte har en särskild rabatt på just dessa. På andra sätt jobbar vi aktivt med att öka efterfrågan på dessa produkter, både gentemot butikerna och konsumenterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: