Kaffesnack

Klarskinn

Posted on: februari 7, 2014

Klarskinn

Några av er har kanske hört talas om klarskinn som användes förr i tiden när man kokade kaffe. Klarsinn är torkat skinn från ål, lake eller annan fisk som lades i kaffekokaren. Proteiner i klarskinnet frigjordes och drog åt sig grumligheter, samma metod har använts för att göra vin klarare.

Jag har länge varit lite nyfiken och beslöt att testa, men det var lättare sagt än gjort. Först provade jag med torkat skinn från gös men det gav tyvärr kaffet en tydlig bismak. Funderade på om ålskinn fungerade bättre eftersom det inte har fjäll. Nu är ju ålen akut hotad och rödlistad men min fiskeintresserade kompis Anders hävdade att det är tillåtet att fiska ål i vattendrag som är 3 vandringshinder eller högre ovanför havet. Så på vissa ställen i Värmland är det OK. När väl ålen väl var fångad och flådd och skinnet torkat (tack Anders!) testade jag igen.

Klarskinn i kokare

Denna gång kokade jag upp kaffet och lät det stå ett par dagar och kokade sedan upp det igen och lade i klarskinnet. Så gjorde man ofta förr när kaffet var dyrt, då kokade man på samma sump flera gånger. För att kunna jämföra sparade jag lite av kaffet från första uppkoket. Inte heller denna gång såg jag någon tydlig skillnad i klarhet men kände däremot en tydlig fiskdoft och smak på kaffet med klarskinn. Troligen beror det på att kaffebönorna på den tiden ofta var en blandning av en lägre kvalitet och att kokaren nästan aldrig diskades så det där med doft och smak inte var nog inte högsta prioritet. Viktigare då att kaffet skulle se nykokt ut. Som sagt, intressant att testa ur ett historiskt perspektiv men inget jag kan rekommendera!

/Anna Nordström

test klarskinn

Glaskannan till vänster är kaffe kokt utan klarskinn, kannan till höger är kokad med klarskinn. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: