VM i latte art 2018
Posted november 6, 2018
on:
Äntligen framme i Brasilien och Belo Horizonte, huvudstaden i delstaten Minas Gerais. Snart ska Alexandros Ntatsos, som ni vanligen hittar på Löfbergs rosteri och kaffebar, tävla i VM i latte art. Följ gärna livesändningen, Alex tävlar onsdag 7/11 kl 12 (artbar) +13.40 (stage performance).
Idag var det informationsmöte för de tävlande och tillfälle att ställa frågor ifall något var oklart kring regler och utrustning. Därefter tilldelades man en träningstid för att kunna bekanta sig med espressomaskin, kvarn, kaffe och mjölk.
Hur går tävlingen till?
Tävlingen hålls i tre omgångar. I första omgången tävlar baristor från 38 länder och för att få tävla måste man först ha vunnit sitt eget lands mästerskap.
Tolv deltagare går vidare till semifinal och av dessa går sex baristor vidare till final.
Första omgången består av två moment, Artbar och Stage performance.
Vad innebär Artbar?
Under fem minuter får baristan jobba fritt utan att domare tittar på, under den tiden ska en kopp som räknas som ens tävlingsbidrag väljas ut. Det är tillåtet att dekorera ytan och även använda choklad, färg (men bara en) och verktyg för att betona mönstret .
När man bestämt sig tar en fotograf ett kort på bidraget/lattearten. Domarna bedömer sedan bilderna i efterhand.
Vad menas med Stage performance?
Här har man åtta minuter på sig uppe på scen inför fyra domare, två bedömer det visuella, en är teknikdomare och en är huvuddomare. Den tävlande förväntas beskriva sitt arbete på scen och vilket mönster domarna ska få se. Sedan ska baristan så exakt som möjligt kopiera latteart-mönster från foton som de själva valt ut på förhand.
Ett set ska vara två likadana free-pour, det innebär att man måste hälla mjölken direkt från kannan och inte får förbättra mönstret med några verktyg i efterhand.
Ett set ska vara två likadana designer latte, här får man använda t ex. pinnar eller etsningsverktyg.
Vad kollar domarna på?
Framför allt ska lattearten ha ett tilltalande totalintryck, den ska helt enkelt se väldigt god ut. Domarna tittar även på kontrasten mellan ingredienserna och för att få höga poäng krävs kreativitet, utsökt teknik och konstnärlighet.
Förutom teknisk svårighet på mönstren tittar domarna på hur lika de två kopparna är jämfört med den presenterade bilden och man får även poäng för professionalitet såsom service, tydlighet, ögonkontakt och om det är rent och snyggt runt kaffemaskinen.
Stort lycka till Alex, njut av dagen!
Kommentera