Kaffesnack

VM i latte art 2018

Posted on: november 6, 2018

 

Alex grafiti

Äntligen framme i Brasilien och Belo Horizonte, huvudstaden i delstaten Minas Gerais. Snart ska  Alexandros Ntatsos, som ni vanligen hittar på Löfbergs rosteri och kaffebar, tävla i VM i latte art. Följ gärna livesändningen, Alex tävlar onsdag 7/11 kl 12  (artbar) +13.40 (stage performance).

Idag var det informationsmöte för de tävlande och tillfälle att ställa frågor ifall något var oklart kring regler och utrustning. Därefter tilldelades man en träningstid för att kunna bekanta sig med espressomaskin, kvarn, kaffe och mjölk.

Träning

Hur går tävlingen till?

Tävlingen hålls i tre omgångar. I första omgången tävlar baristor från 38 länder och för att få tävla måste man först ha vunnit sitt eget lands mästerskap.

Tolv deltagare går vidare till semifinal och av dessa går sex baristor vidare till final.

Första omgången består av två moment, Artbar och Stage performance.

Vad innebär Artbar?

Under fem minuter får baristan jobba fritt utan att domare tittar på, under den tiden ska en kopp som räknas som ens tävlingsbidrag väljas ut. Det är tillåtet att dekorera ytan och även använda choklad, färg (men bara en) och verktyg för att betona mönstret .

När man bestämt sig tar en fotograf ett kort på bidraget/lattearten. Domarna bedömer sedan bilderna i efterhand.

koppar

Vad menas med Stage performance?

Här har man åtta minuter på sig uppe på scen inför fyra domare, två bedömer det visuella, en är teknikdomare och en är huvuddomare. Den tävlande förväntas beskriva sitt arbete på scen och vilket mönster domarna ska få se. Sedan ska baristan så exakt som möjligt kopiera latteart-mönster från foton som de själva valt ut på förhand.

Ett set ska vara två likadana free-pour, det innebär att man måste hälla mjölken direkt från kannan och inte får förbättra mönstret med några verktyg i efterhand.

Ett set ska vara två likadana designer latte, här får man använda t ex. pinnar eller etsningsverktyg.

Vad kollar domarna på?

Framför allt ska lattearten ha ett tilltalande totalintryck, den ska helt enkelt se väldigt god ut. Domarna tittar även på kontrasten mellan ingredienserna och för att få höga poäng krävs kreativitet, utsökt teknik och konstnärlighet.

Förutom teknisk svårighet på mönstren tittar domarna på hur lika de två kopparna är jämfört med den presenterade bilden och man får även poäng för professionalitet såsom service, tydlighet, ögonkontakt och om det är rent och snyggt runt kaffemaskinen.

Stort lycka till Alex, njut av dagen!

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.
%d bloggare gillar detta: