Kaffesnack

Arkiv

Vår resa gick vidare till Pocos de Caldas. Området är känt för sina hälsobringande källor, dessutom finns några av Brasiliens mest prisbelönta kaffefarmer här. I det vackra kuperade landskapet passerade vi mil efter mil av mörkgröna, frodiga kaffebuskar dignande av bär. Wow! En vanlig art här var Yellow Bourbon, en underart till arabica som förutom utsökta smakegenskaper har gula istället för röda bär.
På kvällen provsmakade vi åtta olika sorters specialkaffe hos Bourbon specialty coffees. Ett kaffe från distriktet Espirito Santo utmärkte sig såväl med sin fantastiska doft som utsökta smak. Smakrikt och blommigt med toner av mango och passionsfrukt. För den som smakat Santa Marta på Rosteriet påminde smaken lite om det. Brasilianskt kaffe är annars känt för sin sötma, nötaktighet och nedtonade syra. Mycket intressant och med så fina kaffen hoppas jag att landet får en större plats än idag inom specialkaffevärlden.

20130510-083900.jpg

20130510-084022.jpg

20130510-084125.jpg

Frodigt och smakrikt

I slutet av förra veckan träffades nära 200 kaffeentusiaster från jordens alla hörn i Köpenhamn för att lära sig mer om, diskutera och inte minst smaka massor av utsökt specialkaffe.

Varje år har man ett fokusland och i år var det Kenyas tur. Samtidigt tävlade de nordiska baristalandslagen tillsammans med varsin kenyansk gästbarista om vilket lag som drev en temporär kaffebar på bästa sätt. Lagen bedömdes av samtliga deltagare varav några speciallt utvalda ”secret shoppers” som gjorde djupare bedömningar. Såväl smak, kaffekunskap som service och helhetsupplevelse vägdes in.

För oss deltagare var det späckade dagar med föreläsningar om allt från hur olika torkningsmetoder påverkar kaffesmaken till hur vi i kaffebranschen kan bli bli mer professionella när vi har kontakt med media.

Mellan föreläsningarna var det provsmakning, koppning, knutet till ämnet i föreläsningen eller blindprovningar som del i att utse Nordic Roaster, även i år vann Solberg & Hansen från Oslo denna tävling, starkt jobbat.

Hur gick det då i  baristatävlingen mellan de nordiska länderna? Svenska Baristalandslaget gjorde en kanoninsats och serverade utsökt bryggkaffe, espresso, cappuccino och signaturdrink. Dessutom hade de fantastisk service och spännande kaffekändisar som gästartister. Trots detta föll de på mållinjen, slagna av Finland. Vi säger hyvää Suomi och önskar Sverige lycka till nästa år!

Jag vill verkligen passa på att rekommendera alla som har ett specialintresse för kaffe att besöka nästa års upplaga som äger rum i Oslo 5-7 september 2013 och har Brasilien som fokusland.

Nordic Barista …

Image

Program deltävling Barista Cup tisdag 14/2  i Rosteriet, Karlstad  

Tävlingen pågår under hela dagen, träning för de tävlande från kl 07.30, tävlingsstart 12.00, dessutom:

9.00                     Ansvar från böna till kopp- CSR i praktiken  

Kathrine Löfberg, kommunikationsdirektör

10.00                  Guidad tur i fabriken

11.00                  En kaffeinköpares utmaningar                         

 Martin Löfberg, inköpskoordinator

13.00                  Kafferostning                                                          

Mikael Håkansson, rostmästare

14.00                  Myter om kaffe- vi slår hål på dem!               

Eva Eriksson, kvalitetschef

15.00                  Guidad tur i fabriken

                           Varmt välkomna!

Program tisdag 14/2 Rosteriet, Karlstad


Kategorier

Kathrine Löfberg

Styrelseordförande och fjärde generationen Löfberg. Att Löfbergs fortfarande ett starkt och självständigt familjeföretag är jag mycket stolt över och det har vi ambitionen att fortsätta vara i minst 100 år till. Mitt favoritkaffe just nu (det varierar mycket över tiden....) är vår nya espresso Cumbia som förutom att den smakar något enormt gott även är KRAV och Fairtrade.

Anna Nordström

Kaffeälskare, specialkaffeansvarig och provsmakare på Kafferosteriet Löfbergs. Medlem i Svenska Baristalandslaget, certifierad brewmaster och baristadomare. Har vunnit koppnings-SM och blivit trea i World Cup tasters Championship. Mina kaffefavoriter varierar beroende på säsong men intas gärna på ett klassiskt konditori efter ett hårt, långt och lerigt träningspass.

Lena Rodin

Jobbar på marknadsavdelningen och försöker få så många som möjligt att prova och älska vårt kaffe lika mycket som jag gör. Min rekommendation för en bra start på dagen är en en svart kopp med lite rundare smak, ofta väljer jag Jubileumsblandning. Efter middagen tar jag gärna en enkel espresso, just nu är vår Carnival min favorit.

Anders Thorén

Kommunikationschef och beroende av nyheter och gott kaffe. Älskar tidiga lördagmornar, en tjock hög med tidningar och en kanna färskbryggd Eko Mörkrost.

Senaste kommentarer

Kajsa-Lisa om Lars Appelqvists kryddsill med…
Anna Danenza om Vulkaniskt gott kaffe
Kajsa-Lisa om Vulkaniskt gott kaffe
Palle om Vulkaniskt gott kaffe
andersthoren om En minibutik i kaféet.